Refluks żołądkowy a dania, które można przy nim jeść
Refluks żołądkowy, czyli GERD – Gastroesophageal Reflux Disease jest dość powszechną przypadłością, która cechuje się cofaniem treści żołądkowych z powrotem do przełyku. Na szczęście leczenie nie należy do mocno skomplikowanych. W dużym stopniu podczas niwelowaniu tego problemu pomaga odpowiednio dobrana dieta względem tej choroby. Jak wygląda i na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas konsumpcji? Jakie owoce można jeść przy refluksie?
Przyczyny oraz objawy refluksu żołądkowo-przełykowego
Problematyka powstawania refluksu nie jest jednostronna, ponieważ przyczyn jest dużo. Są zróżnicowane i dla każdej osoby inne. Najbardziej narażeni są ci, którzy notorycznie prowadzą siedzący tryb życia. Stres jest drugorzędną sprawą, ale również mocno wpływającą na cofanie się treści żołądkowych. Z kolei klasyczną problemem jest nieprawidłowe działanie żołądka oraz wszelkiego rodzaju zaburzenia przełyku. Nieodpowiednia żywność, niezdrowy tryb życia, leki, potrawy wzmacniające te dolegliwości. Wszystko to wpływa na rozwój refluksu.
Ile przyczyn, tyle objawów. Do najbardziej znanych należy zgaga, czyli pieczenie przełyku. Odynofagia, czyli ból w trakcie przełykania. Dysfagia, która odnosi się do ogólnych zaburzeń połykania. Nieprzyjemny zapach z ust, wymioty, nudności, uczucie ciągłej pełności, bóle, kołatanie serca, świszczący oddech, a nawet próchnica, zapalenie dziąseł oraz chrypka są skutkami tej dolegliwości.
Jakie owoce można jeść przy refluksie?
Podczas refluksu warto zwrócić uwagę na swoją dietę i sposób żywienia. Prócz zmiany trybu życia warto odmienić nawyki konsumenckie. Dania powinny być jak najmniej przetworzone oraz niepoddawane ciężkim obróbkom cieplnym (smażenie na głębokim tłuszczu). Owoce, które wybierane są do diety refluksowej, powinny być mało kwaśne. Wtedy nie zwiększają kwasów i cofania się treści żołądkowych. Sprawdzą się banany, brzoskwinie, nektarynki, dojrzałe jabłka oraz gruszki, mango, ananas czy truskawki. Warto wyeliminować cytrusy.